
L’arpella ha nidificat amb èxit aquest 2016 a l’estany de Boada
A primers de juliol hem vist volar a l’estany de Boada dos joves de l’any d’arpella (Circus aeruginosus), i que es corresponen a la parella que durant aquesta primavera hem anat veient com feien el niu i posteriorment com peixaven els polls enmig del canyissar. Aquesta és una bona notícia, atès que sovint perdem la pista a les nierades d’aquest rapinyaire ben ocultes enmig del canyissar, segurament per predació dels senglars que de manera recurrent trafeguen amunt i avall.
Recordem que tenim constància que les arpelles nidifiquen a l’estany de Boada des de principis dels anys vuitanta, època en que començàrem a controlar el sector. Ja en aquells temps, l’estany de Boada era l’únic indret de la comarca del Baix Empordà on l’espècie s’hi reproduïa amb regularitat, doncs sorprenentment no ho feia ni als canyissars del Ter Vell –a l’Estartit– ni tampoc a l’entorn de les Basses d’en Coll –aiguamolls de Pals.
Així doncs, per tal que us en feu una idea de la importància de l’estany de Boada per a la cria de l’arpella, esmentem per exemple que d’ençà el 2010 les dades de nidificació han estat les següents: 2010 – 2 parelles, 2011 – 1 parella, 2012 – 1 parella, 2013 – 2 parelles, 2014 – 2 parelles, 2015 – 2 parelles i 2016 – 1 parella.