Una tortuga d’estany acabada de néixer a Boada confirma l’èxit de la reintroducció
D’ençà el 2005 i en anys subsegüents es varen alliberar en aigües de l’estany de Boada –parcialment recuperat entre el 2003 i el 2004– alguns exemplars de tortuga d’estany (Emys orbicularis) nascuts a partir d’individus reproductors que encara avui es mantenen a les instal·lacions que el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera té al municipi de Garriguella.
La voluntat d’aquesta introducció era crear nuclis poc o molts estables d’aquesta bonica tortuga a la zona del Baix Ter, en greu perill d’extinció a casa nostra i d’on provenien de fet els exemplars primigenis. L’experiment hauria estat o no exitós en funció de si en anys successius els adults es mantenien al sector i s’hi acabaven reproduint.
En aquest sentit, el 2 d’abril de 2014, un company ens comunicava haver trobat una jove tortuga acabada de néixer en un camp d’userda a tocar de l’estany. Aquesta era la primera notícia de que la reintroducció podria havia arrelat i que anàvem pel bon camí de crear a l’estany de Boada una població estable d’aquest queloni.
Però ha estat altre cop aquest proppassat 21 d’abril de 2019, quan nosaltres mateixos acompanyant a un grup d’amics hem trobat de nou una jove tortuga acabada de néixer al costat del rec que voreja l’estany. Ara ja podem afirmar amb tota seguretat que la reproducció de les tortugues d’estany a Boada no és una anècdota, sinó que l’hem de suposar com un fet habitual i regular.
L’estany de Boada, al municipi de Palau-sator (Baix Empordà), es pot considerar definitivament zona amb una població estable i reproductora de la bonica tortuga d’estany. Que no tot està perdut … Felicitem-nos-en!
Fantàstica troballa Ramon! Puc imaginar la il·lusió que et deu fer. Felicitats, sí!
Moltes gracies Toni
L’estany de Boada, un veritable reservori d’espècies en situació molt delicada dins el context català. Felicitats per la gestió i pels bons resultats assolits!
Gràcies Jordi. I endavant!
Que bé!! Felicitats!!!! Encara més ganes d’anar-hi ara 😉