
Mascarells, ocells de mar endins
El mascarell (Morus bassanus) és una au pelàgica, i això vol dir que fa la vida mar endins i pràcticament només s’atansa a la costa per nidificar. A les nostres contrades és de règim hivernal, i per tant si el volem veure haurem d’anar al mig del mar o mirar-lo a llarga distància des de terra ferma. Òbviament fer-ne una bona fotografia ja esdevé impossible.
És per això que l’única possibilitat de prendre’n imatges és anant amb una embarcació mar endins, cosa que hem fet en més d’una ocasió aprofitant les sortides que des del Port de la Selva organitzaven fa anys un grup d’amics ocellaires –avui en dia qui de tant en tant ofereix la possibilitat de fer aquestes excursions és l’Associació d’Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (APNAE). En qualsevol cas, es tracta sempre de navegar força milles mar enllà a la zona del Cap de Creus, sempre dalt d’un vaixell professional una mica reeixit per evitar que l’embarcació es mogui massa a l’hora de fer les fotografies.
Però un cop mar endins, com ho fem llavors per tenir els mascarells “a tiro” enmig de tota aquella immensitat? Tan senzill com anar llençant per la popa peix poc o molt trinxat i atraure les aus marines, com segur que haureu vist que passa amb les embarcacions de pesca quan tornen a port i els van seguint una estela d’ocells. Així doncs, anant poc a poc i “bromejant” aconseguirem atraure gavians, gavines, baldrigues, xatracs i també mascarells com els que trobareu a la galeria de la web. De totes maneres, tampoc penseu que és bufar i fer ampolles … primer faltarà que vingui l’ocell que ens interessa –la major part dels que ens acabaran seguint són gavians–, que aquest ens passi a una distància raonable, que l’enquadrament sigui prou bo i, ja per últim, que aconseguim fer un bon enfocament –entre el moviment del vaixell i la gran velocitat a la que acostumen a anar aus com els mascarells, aquest és l’aspecte més difícil.
Dalt de l’embarcació enfront del Cap de Creus, intentant fotografiar a les aus marines que han vingut atretes per les restes del peix que els hi hem estat llençant.